Οδηγός καθαρότητας και χρώματος χρυσού: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χρυσού 24K, 22K και 18K;

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ | Αγορά Χρυσού | Ενέχυρο, Πώληση, Χρυσές Λίρες, Χρυσά Κοσμήματα, Νομίσματα στην Θεσσαλονίκη

Διαφορετικοί τύποι χρυσών καρατίων

Το καράτι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της καθαρότητας του χρυσού. Προτού καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ χρυσού 24k, 22k και 18k, πρέπει να γνωρίζετε τι σημαίνει καράτι. Το καράτι είναι βασικά μια μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της καθαρότητας του χρυσού. Όσο υψηλότερο είναι το καράτι, τόσο πιο καθαρός είναι ο χρυσός. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για την κατανόηση της διαφοράς μεταξύ χρυσού 24k, 22k και 18k.

24Κ χρυσόs

Ο χρυσός 24k ονομάζεται επίσης καθαρός χρυσός ή 100 τοις εκατό χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι και τα 24 μέρη του χρυσού είναι καθαρά χρυσά χωρίς ίχνη οποιωνδήποτε άλλων μετάλλων. Είναι γνωστό ότι είναι 99,9 τοις εκατό καθαρό και έχει ένα διακριτό φωτεινό κίτρινο χρώμα. Δεν υπάρχει υψηλότερη μορφή χρυσού από 24Κ και πρέπει να το γνωρίζετε πριν πάτε σε έναν έμπορο που μπορεί να σας πει ότι σας πωλούν χρυσό 25K ή 26K. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πιο αγνή μορφή χρυσού, είναι φυσικά πιο ακριβό από το χρυσό 22Κ ή 18Κ. Ωστόσο, αυτός ο τύπος χρυσού έχει μικρότερη πυκνότητα σε σύγκριση με τον χρυσό χαμηλότερων καρατίων που τον καθιστά μαλακό και εύκαμπτο. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατάλληλο για τακτικές μορφές κοσμημάτων. Τα νομίσματα και οι ράβδοι αγοράζονται ως επί το πλείστον με καθαρότητα χρυσού 24Κ.

22Κ χρυσός

22Κ χρυσά κοσμήματα συνεπάγονται ότι 22 μέρη των κοσμημάτων ισοδυναμούν με χρυσό και τα υπόλοιπα 2 μέρη είναι μερικά άλλα μέταλλα. Αυτό το είδος χρυσού χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή κοσμημάτων. Σε 22Κ χρυσό, από το 100 τοις εκατό, μόνο το 91,67 τοις εκατό είναι καθαρός χρυσός. Το άλλο 8,33 τοις εκατό περιλαμβάνει μέταλλα όπως ασήμι, ψευδάργυρο, νικέλιο και άλλα κράματα. Αυτή η προσθήκη μετάλλων κάνει την υφή του χρυσού πιο σκληρή, καθιστώντας έτσι τα κοσμήματα ανθεκτικά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αν και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κοσμημάτων από απλό χρυσό, ο χρυσός 22Κ δεν είναι προτιμότερος για διαμάντια και κοσμήματα με βαριά καρφιά.

18Κ χρυσός

Ο χρυσός 18Κ είναι ο χρυσός 75 τοις εκατό αναμεμιγμένος με το 25 τοις εκατό άλλων μετάλλων όπως ο χαλκός ή το ασήμι κ.λπ. Αυτό το είδος χρυσού είναι λιγότερο ακριβό σε σύγκριση με τα 24K και 22K. Αυτό έχει ένα ελαφρώς θαμπό χρώμα χρυσού. Η αναγνώριση κοσμημάτων 18Κ είναι μάλλον απλή – θα δείτε το προϊόν να είναι σφραγισμένο με 18K, 18Kt, 18k ή παραλλαγές παρόμοιες με αυτές. Μερικές φορές, ο χρυσός 18Κ σημειώνεται με 750, 0,75 ή μια σφραγίδα παρόμοια με αυτά για να συμβολίσει ότι το κόσμημα περιέχει 75% χρυσό.

Πώς υπολογίζεται η λεπτότητα του χρυσού;

Στη Δύση το καράτι εκφράζεται με λεπτότητα. Για παράδειγμα Ο χρυσός 24 k εκφράζεται ως 1000 μέρη από 1000 καθαρό ή λεπτότητα 1.000. Το 22 k εκφράζεται ως 22 διαιρούμενο με 24, πολλαπλασιασμένο επί 1000 που θα σας δώσει λεπτότητα 0,9166, 21 καράτια 21 διαιρούμενο με 24 πολλαπλασιασμένο με 1000 που έχει 0,875 λεπτότητα και παρόμοια 18 καράτια είναι 0,750 λεπτότητα.

Διάφορα χρώματα χρυσού

Ο χρυσός 24 καρατίων έχει το φυσικό ζεστό χρώμα καθαρού χρυσού και το χρώμα του δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να αλλάξει η καθαρότητα του χρυσού σε λιγότερο από 24 k

Άλλα χρώματα χρυσού μπορούν να κατασκευαστούν αλλάζοντας τη σύνθεση του κράματος κατά την κατασκευή των κοσμημάτων.

Ροζ ή ροζ χρυσός – Ο ροζ χρυσός κατασκευάζεται προσθέτοντας περισσότερο χαλκό στη σύνθεση κράματος του χρυσού

Πράσινος Χρυσός – Ο χρυσός έχει πράσινο χρώμα προσθέτοντας περισσότερο ψευδάργυρο και ασήμι

Λευκός χρυσός – το λευκό χρώμα του χρυσού επιτυγχάνεται με την προσθήκη νικελίου ή παλλαδίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *